USA vinner över Mexiko i dispyt över GMO-majs
Maximilian Isendahl
Mexiko är majsens hemland med tiotusentals varianter av majs som utvecklats under 9000 år, och det finns inget land där mer majs äts än i Mexiko [1]. Den juridiska kamp som flera år har en förts för att skydda landet från odling och import av GMO-majs, har nu fått ett allvarligt bakslag: Den panel som på USA:s efterfrågan tillsatts för att utreda huruvida Mexikos förbud mot import av GMO-majs för direkt humankonsumtion strider mot landets förpliktelser enligt frihandelsavtalet USMCA gav den 20 december USA rätt. USMCA står för USa Mexiko CAnada, och ersatte NAFTA-avtalet, North American Free Trade Agreement, som trädde i kraft 1994. USA:s ambassadör Katherine Tai uttalar sig i pressmeddelandet Biden-Harris-administrationen säkrar stor seger för handelstillämpning för Amerikanska majsodlare, processorer och exportörer [2]:
”Panelens beslut bekräftar USA:s långvariga oro över Mexikos bioteknikpolitik och dess skadliga inverkan på USA:s jordbruksexport. Det understryker vikten av en vetenskapligt baserad handelspolitik som gör det möjligt för amerikanska jordbrukare och jordbruksproducenter att konkurrera rättvist och utnyttja sin innovation för att hantera klimat-förändringar och förbättra produktiviteten. ”
Det är därmed ännu ett solklart exempel av hur frihandel är förödande för matsuveränitet. I detta fall handlar det inte bara om att importen av GMO-majs leder till prisdumpning som slår undan benen på producenter, utan även om bevarande och kontroll över de genetiska resurserna.
Ett allvarligt hot mot den enorma diversiteten av majs i Mexiko är genetisk kontaminering från GMO-majs. Eftersom majs är korspollinerande växt där pollen sprids kilometervis med vinden, är det omöjligt att hindra att lantraser kontamineras om GMO-majs odlas i närheten. En sådan genetisk kontaminering av lantras-majs har redan skett i stor utsträckning, vilket kan innebära problem på flera sätt: etiska, juridiska och ekonomiska – många vill inte använda GMO-produkter. Aspekter kring folkhälsan är inte heller klarlagd, det finns inte studier på hur det kan påverka med en hög konsumtion av GMO-majs.
Försök från regeringens sida att kontrollera detta har gått fram och tillbaka. 1998 förbjöds odling av GMO, men 2005 tilläts viss testodling av GMO, enligt vad som kallas ”Monsanto-lagen” [1]. Den förra presidenten, Andrés Manuel López Obrador (2018-2024) förbjöd åter odling av GMO-majs, fasade ut ogräsbekämpningsmedlet glyfosat [3] och – vilket nu enligt USMCA inte är tillåtet – begränsade importen av GMO-majs för direkt human-konsumtion.
Referenser:
[1]. Wise, Timothy A. 2019. Eating Tomorrow. Kapitel: 7 – Monsanto Invades Corn’s Garden of Eden in Mexico.
[2]. U.S. Trade Representative Press Office. 2024. Biden-Harris Administration Secures Major Trade Enforcement Victory for U.S. Corn Growers, Processors, and Exporters.
[3]. Wise, Timothy A. 2024. Science, precaution, and Mexico’s GMO corn restrictions. IATP. https://www.iatp.org/science-precaution-mexicos-gmo-corn-restrictions